Legumina z razowego chleba

Składniki

  • 1 szklanka zmielonego, przesianego przez sito, wcześniej wysuszonego, razowego chleba
  • 1/2 szklanki słodkiej, śmietany
  • 1 kieliszek aromatycznego rumu
  • 1 płaska łyżeczka aromatycznych przypraw (kompozycja z goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
  • 4 jajka
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • konfitury z wiśni lub bita śmietana
  • dżem morelowy lub pomarańczowy
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Chleb połączyć ze śmietaną i rumem, odstawić na kil­ka minut.

Żółtka z cukrem utrzeć na bardzo gęsty ko­gel-mogel, dodać spulchniony chleb, przyprawy i roz­puszczone, chłodne masło.

Całość ucierać, aż składni­ki dokładnie się połączą.

Do masy dodać pianę, mie­szać delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, i od razu wykładać na przygotowaną formę do zapiekania.

Wsta­wić do wygrzanego, niegorącego piekarnika, zapie­kać w temp. 160-170°C przez 30-35 minut (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy).

Ładnie zrumienioną leguminę podawać na gorąco z dodatkiem ulubionego dżemu, konfitur lub bitej śmietany.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *