Składniki
- 1 szklanka zmielonego, przesianego przez sito, wcześniej wysuszonego, razowego chleba
- 1/2 szklanki słodkiej, śmietany
- 1 kieliszek aromatycznego rumu
- 1 płaska łyżeczka aromatycznych przypraw (kompozycja z goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
- 4 jajka
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru
- konfitury z wiśni lub bita śmietana
- dżem morelowy lub pomarańczowy
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Chleb połączyć ze śmietaną i rumem, odstawić na kilka minut.
Żółtka z cukrem utrzeć na bardzo gęsty kogel-mogel, dodać spulchniony chleb, przyprawy i rozpuszczone, chłodne masło.
Całość ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.
Do masy dodać pianę, mieszać delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, i od razu wykładać na przygotowaną formę do zapiekania.
Wstawić do wygrzanego, niegorącego piekarnika, zapiekać w temp. 160-170°C przez 30-35 minut (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy).
Ładnie zrumienioną leguminę podawać na gorąco z dodatkiem ulubionego dżemu, konfitur lub bitej śmietany.