Legumina królewska

Składniki

  • 4 dorodne jabłka (najlepiej antonówki lub szare renety)
  • 4 żółtka
  • piana ubita z 4 białek i szczypty soli
  • 4 kopiaste łyżki biszkoptów, przetartych przez ostre sito
  • 8 łyżeczek domowych konfitur z wiśni lub z czarnej porzeczki
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Z jabłek zdjąć skórkę (im cieńszą, tym lepiej), pokroić na połowę, odrzucić gniazda nasienne, w ich miej­sce nałożyć łyżeczkę konfitur i ułożyć w wysma­rowanym masłem naczyniu do zapiekania, wypukłą stro­ną do góry.

Żółtka z cukrem utrzeć na gęsty kogel-mogel, doda­ć ubitą z białek pianę, całość lekko wymieszać, dodać biszkopty.

Dokładnie wymieszanym ciastem zalać przygotowane owoce.

Wstawić do ciepłego pie­karnika i w temp. 150-160°C zapiekać przez 20-25 minut (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy).

Pięknie zrumienioną leguminę podawać na gorąco, posypaną cukrem pudrem lub na zimno, z dodatkiem porcji ubitej śmietany.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *