Składniki
- 4 dorodne jabłka (najlepiej antonówki lub szare renety)
- 4 żółtka
- piana ubita z 4 białek i szczypty soli
- 4 kopiaste łyżki biszkoptów, przetartych przez ostre sito
- 8 łyżeczek domowych konfitur z wiśni lub z czarnej porzeczki
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Z jabłek zdjąć skórkę (im cieńszą, tym lepiej), pokroić na połowę, odrzucić gniazda nasienne, w ich miejsce nałożyć łyżeczkę konfitur i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, wypukłą stroną do góry.
Żółtka z cukrem utrzeć na gęsty kogel-mogel, dodać ubitą z białek pianę, całość lekko wymieszać, dodać biszkopty.
Dokładnie wymieszanym ciastem zalać przygotowane owoce.
Wstawić do ciepłego piekarnika i w temp. 150-160°C zapiekać przez 20-25 minut (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy).
Pięknie zrumienioną leguminę podawać na gorąco, posypaną cukrem pudrem lub na zimno, z dodatkiem porcji ubitej śmietany.