Legumina bananowa

Składniki

  • 3 duże, bardzo dojrzałe (ważne!) banany
  • 3 jajka
  • 6 dużych łyżek cukru
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 l śmietany kremowej
  • płaski talerz ugotowanej na gęsto kaszy manny (warstwa kaszy nie powinna być wyższa niż centymetr)

Przygotowanie

Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania rozkładamy połowę pokrojonych w półplasterki bananów, na nich – pokrojoną w drobną kostkę kaszę mannę, na wierzchu pozostałe banany.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Gdy masa będzie gęsta i jednolita, dodajemy, cały czas ubijając, śmietanę, którą zalewamy przygotowane do zapiekania banany i kaszkę. Danie wstawiamy do nagrzanego do temp. 160-170°C piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 min. Podajemy na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *