Kulki czekoladowe

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 l śmietany 36%
  • 2 łyżki rumu
  • 1 torebka cukru waniliowego

Dekoracja:

  • kakao
  • starta czekolada
  • cukier puder

Przygotowanie

Zagotować śmietanę, wrzucić do niej połamaną na małe kawałki czekoladę.

Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Krótko gotować, przykryć i zostawić do wystygnięcia.

Zagrzać czekoladę w gorącej kapieli wodnej stale mieszając, aż stanie się płynna.

Dodać rum i cukier waniliowy.

Pozwolić, by masa ostygła i dała się formować.

Posypać ręce kakao i uformować kulki.

Następnie obtoczyć je w startej czekoladzie i posypać odrobiną cukru pudkru.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *