Kruszynki

Składniki

  • 1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe)
  • 1/4 szklanki miodu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 1 czubata łyżka margaryny lub masła
  • sól
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Orzechy uprażyć na suchej patelni, do­dać margarynę i miód i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż do zupełnego rozpuszczenia (można pod­łożyć płytkę ochronną).

Dodać startą skórkę i płatki kukurydziane, dobrze wy­mieszać.

Masę wylać cienką warstwą na natłuszczony półmisek lub do płaskiej formy, odstawić do zastygnięcia.

Pokroić w kostkę nożem maczanym w ciepłej wodzie.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *