Kruche ciasteczka

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • sól
  • sok z 1 cytryny
  • cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Wyjmujemy żółtka i przecieramy przez sitko.

Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę.

Ciasto wyciskamy przez metalową szprycę nałożoną na maszynkę do mięsa i kroimy ciastka. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 °C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem waniliowym.

1 Comment

  1. Karol

    Bardzo dobre ciasteczka, moja babcia robi je od kiedy pamiętam. Za każdym razem jak odwiedzam ją to już czekają na mnie pyszne kruche ciasteczka.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *