Krem sarmacki

Składniki

  • 5-6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 kieliszek rumu lub brandy albo kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
  • ewentualnie garść posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • duża garść drobno posiekanych orzechów lub migdałów
  • bita śmietana (może być w sprayu)
  • sól

Przygotowanie

Żelatynę zalać połową szklanki zimnej przegotowanej wody.

Odstawić na pół godziny, aby napęczniała.

Następnie pod­grzewać na małym ogniu, stale mieszając, do chwili, gdy żelatyna się rozpuści.

Ostu­dzić do temperatury pokojowej.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wymieszać z żelatyną i posiekanymi orzechami oraz skórką pomarańczową i alkoholem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Delikatnie połączyć to z masą żółtkową.

Nalać krem do małych salaretek i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *