Składniki
- 5-6 jajek
- 25 dag cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 kieliszek rumu lub brandy albo kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
- ewentualnie garść posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- duża garść drobno posiekanych orzechów lub migdałów
- bita śmietana (może być w sprayu)
- sól
Przygotowanie
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej przegotowanej wody.
Odstawić na pół godziny, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do chwili, gdy żelatyna się rozpuści.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wymieszać z żelatyną i posiekanymi orzechami oraz skórką pomarańczową i alkoholem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć to z masą żółtkową.
Nalać krem do małych salaretek i wstawić do lodówki na około 2 godziny.