Krem malinowy

Składniki

  • 60 dag dorodnych, świeżych malin (waga po przebraniu owoców)
  • szklanka cukru
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • galaretka malinowa
  • szklanka śmietany kremowej
  • świeże listki melisy

Przygotowanie

Przebrane, wypłukane maliny przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy puszczą sok, dodajemy do nich szklankę dobrej wody (ważne!) oraz sok i skórkę otartą z cytryny, trzymamy przez 10 min na średnim ogniu i od razu przecieramy przez gęste sito. Galaretkę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaną dodajemy do gorącego syropu. Mieszamy tak długo, aż całość się rozpuści.

Porcje rozlewamy do pucharków, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami melisy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *