Składniki
- 3 dkg kawy ziarnistej
- 4 żółtka
- 2 białka (piana)
- 10 dkg śmietanki kremowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 dkg żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
- 12 dkg cukru
Przygotowanie
Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie.
Zaparzyć miałko zmieloną kawę, przykryć ją szczelnie.
Utrzeć żółtka z cukrem.
Ubić pianę i śmietankę.
Żelatynę rozpuścić, wstawić do ciepłej wody.
Do żółtek wlać napar z kawy przecedzonej przez gęste sitko, dodać mleko i ucierając wlać żelatynę; powoli dalej mieszać.
Gdy masa żółtkowa zgęstnieje do gęstości śmietany – szybko wymieszać ją z pianą i śmietanką, wyłożyć do kompotiery, do ostudzenia.