Krem kawowy

Składniki

  • 3 dkg kawy ziarnistej
  • 4 żółtka
  • 2 białka (piana)
  • 10 dkg śmietanki kremowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 dkg żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 12 dkg cukru

Przygotowanie

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie.

Zaparzyć miałko zmieloną kawę, przykryć ją szczelnie.

Utrzeć żółtka z cukrem.

Ubić pianę i śmietankę.

Żelatynę rozpuścić, wstawić do ciepłej wody.

Do żółtek wlać napar z kawy przecedzonej przez gęste sitko, dodać mleko i ucierając wlać żelatynę; powoli dalej mieszać.

Gdy masa żółtkowa zgęstnieje do gęstości śmietany – szybko wymieszać ją z pianą i śmietanką, wyłożyć do kompotiery, do ostudzenia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *