Składniki
(8 porcji)
- 90 g półsłodkiej czekolady
- 1 1/4 szklanki śmietany 12%
- 1 szklanka śmietany do ubijania
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 4 łyżeczki nie zaprawionej żelatyny
Przygotowanie
Czekoladę roztopić w garnku do gotowania na parze.
W małej miseczce zmieszać śmietanę 12% z żółtkami.
Dodać roztopioną czekoladę.
Do rondelka wsypać cukier i dodać żelatynę.
Mieszać do lekkiego zagęszczenia.
Dodać mieszaninę czekoladową i wymieszać.
Wstawić do lodówki do wystudzenia.
Nie dopuścić do stężenia.
Ubić białka na sztywno.
Ubić śmietanę.
Delikatnie rozprowadzić pianę z białek w bitej śmietanie.
Powoli mieszając dodać ostudzoną czekoladę.
Wylać do 2,5-litrowej miski.
Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Wyłożyć z miski.
Podawać z sosem czekoladowo-karmelowym.