Krem czekoladowy po bawarsku

Składniki

(8 porcji)

  • 90 g półsłodkiej czekolady
  • 1 1/4 szklanki śmietany 12%
  • 1 szklanka śmietany do ubijania
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 4 łyżeczki nie zaprawionej żelatyny

Przygotowanie

Czekoladę roztopić w garnku do gotowania na parze.

W małej miseczce zmieszać śmietanę 12% z żółtkami.

Dodać roztopioną czekoladę.

Do rondelka wsypać cukier i dodać żelatynę.

Mieszać do lekkiego zagęszczenia.

Dodać mieszaninę czekoladową i wymieszać.

Wstawić do lodówki do wystudzenia.

Nie dopuścić do stężenia.

Ubić białka na sztywno.

Ubić śmietanę.

Delikatnie rozprowadzić pianę z białek w bitej śmietanie.

Powoli mieszając dodać ostudzoną czekoladę.

Wylać do 2,5-litrowej miski.

Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Wyłożyć z miski.

Podawać z sosem czekoladowo-karmelowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *