Krem cytrynowo-bananowy

Składniki

  • pojemnik serka homogenizowanego
  • 2 dojrzale banany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duża cytryna
  • małe biszkopciki szampanki do przybrania

Przygotowanie

Namoczoną w zimnej wodzie, napęczniałą żelatynę roz­puścić w gorącym mleku, odstawić do wychłodze­nia.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.

Dodać serek, łyżeczkę otartej z cytryny skórki oraz sok.

Składniki delikatnie wymieszać, dodać rozpusz­czoną żelatynę i ponownie wymieszać.

Na spód każdego pucharka włożyć plasterki banana, na nie warstwę kremu, ponownie plasterki banana, całość przykryć kremem i wstawić na 30 minut do lodówki.

Przed po­daniem, gdy deser jest przeznaczony dla osób dorosłych, każdą porcję polać łyżką likieru bananowego lub cytrynowego.

Podawać z biszkopcikami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *