Składniki
- pojemnik serka homogenizowanego
- 2 dojrzale banany
- 1/3 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 duża cytryna
- małe biszkopciki szampanki do przybrania
Przygotowanie
Namoczoną w zimnej wodzie, napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do wychłodzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
Dodać serek, łyżeczkę otartej z cytryny skórki oraz sok.
Składniki delikatnie wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszać.
Na spód każdego pucharka włożyć plasterki banana, na nie warstwę kremu, ponownie plasterki banana, całość przykryć kremem i wstawić na 30 minut do lodówki.
Przed podaniem, gdy deser jest przeznaczony dla osób dorosłych, każdą porcję polać łyżką likieru bananowego lub cytrynowego.
Podawać z biszkopcikami.