Kopytka drożdżowo-kruche

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 margaryny
  • 10 dag drożdży
  • proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru

Marmolada:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg cukru kryształu
  • 1/2 szklanki octu

Przygotowanie

Dzień wcześniej przygotowujemy marmoladę. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy cukier i ocet. Mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin. Jabłka smażymy najpierw pod przykryciem, aż się rozpadną, a później 4 godziny bez przykrycia. Gdy marmolada zgęstnieje i ściemnieje, wkładamy do słoików i zakręcamy.

Mleko lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, 5 łyżek cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margaryny mieszamy z mąką, dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiamy gęste ciasto, pozostawiamy chwilę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je i wykrawamy paski szer. 10 cm. Smarujemy marmoladą, zwijamy w rulonik i kroimy jak kopytka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 180 °C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *