Składniki
- 2 szklanki przetartych przez sito albo zmiksowanych owoców (poziomki, maliny, jeżyny, porzeczki, czarne jagody, a także morele i brzoskwinie)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3-4 białka
- cukier waniliowy
- sól
Przygotowanie
Owoce bardzo dokładnie przebrać, opłukać i osuszyć na cedzaku, a następnie usunąć szypułki i przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Cukier przesiać z cukrem waniliowym.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, podobnie jak białka z dodatkiem szczypty soli.
Do białek pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier.
Obie pianki delikatnie połączyć z owocami i przełożyć do płaskiej salaterki lub formy.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Warto od czasu do czasu piankę zamieszać, aby nie zamarzła zbyt mocno.
Podawać najlepiej z dodatkiem kleksów bitej śmietanki lub przybrać kawałkami owoców lub listkami melisy.