Klasyczny zefir

Składniki

  • 2 szklanki przetartych przez sito albo zmiksowanych owoców (poziomki, maliny, jeżyny, porzeczki, czarne jagody, a także morele i brzoskwinie)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3-4 białka
  • cukier waniliowy
  • sól

Przygotowanie

Owoce bardzo dokładnie przebrać, opłu­kać i osuszyć na cedzaku, a następnie usunąć szypułki i przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Cukier przesiać z cukrem wa­niliowym.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, podobnie jak białka z dodat­kiem szczypty soli.

Do białek pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier.

Obie pianki delikatnie połączyć z owocami i przełożyć do płaskiej salaterki lub formy.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na całą noc.

Warto od czasu do czasu piankę zamieszać, aby nie zamar­zła zbyt mocno.

Podawać najlepiej z dodat­kiem kleksów bitej śmietanki lub przybrać kawałkami owoców lub listkami melisy.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *