Kisiel truskawkowy

Składniki

  • 0,5 l truskawek pasteryzowanych w cukrze
  • 2 szklanki dobrej wody
  • sok z cytryny i cukier do smaku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml naturalnego jogurtu
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie

Truskawki i wodę podgrzewamy. Ciepłe przecieramy przez perlonowe sito. gdy trzeba, doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Przetarte truskawki stawiamy na ogień, zagotowujemy. dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i ponownie zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 min (mąka powinna stracić smak surowizny). Gorący kisiel rozlewamy do salaterek, odstawiamy do przechłodzenia.

Przed podaniem polewamy sosem jogurtowym, lekko spienionym ze skórką otartą z cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *