Kisiel rabarbarowy

Składniki

  • 75 dag rabarbaru
  • 3 szklanki wody
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie bita śmietana (może być w sprayu lub z torebki)

Przygotowanie

Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w kos­tkę zalać wodą i rozgotować na niewiel­kim ogniu.

Przetrzeć przez sito lub zmik­sować.

Dodać cukier i cukier waniliowy i, stale mieszając, zagotować na niewielkim ogniu.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 4-5 łyżkami zimnej wody, dodać do prze­cieru rabarbarowego i gotować, stale mie­szając, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje.

Przelać do salaterki i ostudzić.

Podawać najlepiej z bitą śmietaną.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *