Kisiel porzeczkowy

Składniki

  • 20 dag porzeczek mieszanych (czerwonych i czarnych)
  • 1/2 litra wody
  • 12 dag cukru
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie

Porzeczki przebrać, starannie opłukać pod prądem bieżącej wody, osączyć, oberwać jagody.

Do wrzącej wody włożyć porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przez sito, przelewając je wywarem.

Do przecieru dodać cukier, silnie zagrzać.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlewać powoli do wywaru, mieszając zagotować, odstawić i przestudzić.

Przestudzony kisiel wyporcjować, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzył się „kożuch”, ostudzić.

Kisiel ten można podawać ze słodzonym mlekiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *