Kisiel malinowy

Składniki

  • 20 dag malin
  • 1/2 litra wody
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 12 dag cukru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

Maliny starannie przebrać, włożyć do cedzaka, przelać zimną wodą, osączyć.

Zagotować wodę, włożyć maliny, i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przelewając je wywarem.

Do wywaru dodać cukier, zagotować, odstawić.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlać do gorącego wywaru, mieszając zagotować, przestudzić.

Przestudzony kisiel wlać do kompotiery lub podzielić na porcje do kompotierek, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie powstał kożuszek, ostudzić.

Kisiel ten można podawać polany słodzonym mlekiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *