Składniki
- 25 dag dojrzałych miękkich truskawek
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
Przygotowanie
Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny (pół łyżeczki).
Wrzucić oczyszczone truskawki (pozostawić kilka najładniejszych) i gotować 5 minut, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Mąkę rozprowadzić zimną wodą (pół szklanki) i powoli wlewać do gorącego przecieru z truskawek.
Podgrzewać na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną), stale mieszając, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje.
Dodać pozostawione truskawki, wymieszać i przelać do wypłukanej zimną wodą salaterki (albo do kilku miseczek).
Odstawić do wystygnięcia.
Można przybrać kleksami bitej śmietany (w sprayu lub z torebki).