Kisiel kasztelański

Składniki

  • 25 dag dojrzałych miękkich truskawek
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Półtorej szklanki wody zagotować z cuk­rem i sokiem z cytryny (pół łyżeczki).

Wrzucić oczyszczone truskawki (pozosta­wić kilka najładniejszych) i gotować 5 mi­nut, przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Mąkę rozprowadzić zimną wodą (pół szklanki) i powoli wlewać do gorącego przecieru z truskawek.

Podgrzewać na ma­łym ogniu (można podłożyć płytkę ochron­ną), stale mieszając, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje.

Dodać pozostawione truskawki, wymieszać i przelać do wypłukanej zimną wodą salaterki (albo do kilku miseczek).

Odstawić do wystygnięcia.

Można przybrać kleksami bitej śmietany (w sprayu lub z to­rebki).

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *