Jagodzianki

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 15 dag drożdży
  • 25 dag (1 kostka margaryny) lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 10 żółtek (z białek można przygotować bezy)
  • 1 szklanka cukru
  • sól
  • 1 całe jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 50 dag jagód
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki w szklance ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli, najlepiej na parze. Dodać mąkę, resztę mleka (powinno być ciepłe), roztopiony i lekko ostudzony tłuszcz oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiać bardzo mocno (najlepiej mikserem), aż pojawią się pęcherzyki. Przykryć lnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.

Poczekać, aż ciasto podwoi objętość. Przygotować nadzienie: jagody przebrać, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Z wyrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować małe bułeczki, robić w nich wgłębienie i nadziewać podobnie jak pączki. Układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu, poczekać aż znowu urosną, a następnie układać na wyłożonej folią aluminiową blasze, smarować rozmąconym jajkiem, piec w dość gorącym piekarniku

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *