Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki mleka
- 15 dag drożdży
- 25 dag (1 kostka margaryny) lub masła
- 1 szklanka cukru
- 10 żółtek (z białek można przygotować bezy)
- 1 szklanka cukru
- sól
- 1 całe jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 50 dag jagód
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki w szklance ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli, najlepiej na parze. Dodać mąkę, resztę mleka (powinno być ciepłe), roztopiony i lekko ostudzony tłuszcz oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiać bardzo mocno (najlepiej mikserem), aż pojawią się pęcherzyki. Przykryć lnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
Poczekać, aż ciasto podwoi objętość. Przygotować nadzienie: jagody przebrać, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Z wyrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować małe bułeczki, robić w nich wgłębienie i nadziewać podobnie jak pączki. Układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu, poczekać aż znowu urosną, a następnie układać na wyłożonej folią aluminiową blasze, smarować rozmąconym jajkiem, piec w dość gorącym piekarniku