Jabłkowe batoniki

Składniki

  • 1 l przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 2/3 szklanki masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki jogurtu
  • 6 bardzo dużych jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych w plasterki
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
  • szczypta goździków
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki drobnej tartej bułki

Przygotowanie

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (zachować 2 łyżki cukru pudru). Dodać masło. Dodać żółtka i jogurt. Wymieszać, tak aby powstały grudki wielkości orzechów włoskich. Podzielić ciasto na 2 części i uformować małe kulki. Jedną kulkę włożyć do lodówki a drugą zamrozić.

Piekarnik nagrzać do 190°C.

Do rondelka włożyć jabłka. Dodać sok jabłkowy i przyprawy. Przykryć i dusić przez 10 minut. Wsypać cukier i kontynuować duszenie przez 5 minut. Wymieszać skrobię kukurydziną z sokiem cytrynowym i dodać do jabłek. Dusić jeszcze przez 3 minuty.

Natłuścić duże żaroodporne naczynie. Rozwałkować jedną kule ciasta. Ciastem wyłożyć naczynie. Na wierzch wylać sos jabłkowy. Posypać tartą bułką. Zamrożone ciasto zetrzeć i posyr po tartej bułce.

Piec przez 1 godzinę, tak aby ciasto nabrało złoto-brązowego koloru. Wystudzić do temperatury pokojowej. Posypać zachowanym cukrem pudrem. Pokroić w plastry i podawać na gorąco z jabłkowo-cynamonowymi lodami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *