Składniki
- 1 l przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 2/3 szklanki masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki jogurtu
- 6 bardzo dużych jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych w plasterki
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
- szczypta goździków
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki skrobii kukurydzianej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki drobnej tartej bułki
Przygotowanie
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (zachować 2 łyżki cukru pudru). Dodać masło. Dodać żółtka i jogurt. Wymieszać, tak aby powstały grudki wielkości orzechów włoskich. Podzielić ciasto na 2 części i uformować małe kulki. Jedną kulkę włożyć do lodówki a drugą zamrozić.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Do rondelka włożyć jabłka. Dodać sok jabłkowy i przyprawy. Przykryć i dusić przez 10 minut. Wsypać cukier i kontynuować duszenie przez 5 minut. Wymieszać skrobię kukurydziną z sokiem cytrynowym i dodać do jabłek. Dusić jeszcze przez 3 minuty.
Natłuścić duże żaroodporne naczynie. Rozwałkować jedną kule ciasta. Ciastem wyłożyć naczynie. Na wierzch wylać sos jabłkowy. Posypać tartą bułką. Zamrożone ciasto zetrzeć i posyr po tartej bułce.
Piec przez 1 godzinę, tak aby ciasto nabrało złoto-brązowego koloru. Wystudzić do temperatury pokojowej. Posypać zachowanym cukrem pudrem. Pokroić w plastry i podawać na gorąco z jabłkowo-cynamonowymi lodami.