Składniki
- 4 duże jabłka
- 4 dag suszonych fig
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 dag posiekanych orzeszków pistacjowych
- 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto)
- 4 dag herbatników
- 1 białko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- cukier puder
Przygotowanie
Jabłka umyć i wydrążyć.
W górnej części wyciąć wgłębienie w kształcie stożka.
Figi posiekać, włożyć do miski, dodać cukier waniliowy, orzeszki, pokruszone ciasteczka i polać likierem.
Jabłka ułożyć w formie, napełnić je masą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Białko ubić na sztywno, dodać cukier i migdały.
Po 25 minutach pieczenia na jabłka wycisnąć za pomocą szprycy ubite białko i piec jeszcze około 10 minut.
Posypać cukrem pudrem i orzeszkami pistacjowymi.