Jabłka z bezą

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 4 dag suszonych fig
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 dag posiekanych orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto)
  • 4 dag herbatników
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  •  cukier puder

Przygotowanie

Jabłka umyć i wydrążyć.

W górnej części wyciąć wgłębienie w kształcie stożka.

Figi posiekać, włożyć do miski, dodać cukier waniliowy, orzeszki, pokruszone ciasteczka i polać likierem.

Jabłka ułożyć w formie, napełnić je masą.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Białko ubić na sztywno, dodać cukier i migdały.

Po 25 minutach pieczenia na jabłka wycisnąć za pomocą szprycy ubite białko i piec jeszcze około 10 minut.

Posypać cukrem pudrem i orzeszkami pistacjowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *