Składniki
- 4 jabłka
- 150 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka masła
- mała garść rodzynek
Przygotowanie
Jabłka obrać, wydrążyć pestki i gotować 10 minut w syropie ze 100 g cukru rozpuszczonymi w 800 ml wody, następnie wyjąć je, odcedzić i odstawić do ostudzenia. Rodzynki namoczyć w filiżance z gorącą wodą. 250 ml mleka zagotować z wanilią, wyjąć wanilię. Resztę mleka (50 ml) wymieszać z mąką i połączyć z ugotowanym mlekiem.
Żółtka utrzeć z resztą cukru (50 g). Podczas ucierania stopniowo dolewać mleko. Dodać masło, ubijać 15 minut na parze. Dosypać odcedzone rodzynki, wymieszać.
Jabłka włożyć do miseczek i zalać sosem. Można je jeść na zimno, ale najlepsze są podawane na ciepło.