Jabłka w sosie waniliowym

Składniki

  • 4 jabłka
  • 150 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka masła
  • mała garść rodzynek

Przygotowanie

Jabłka obrać, wydrążyć pestki i gotować 10 minut w syropie ze 100 g cukru rozpuszczonymi w 800 ml wody, następnie wyjąć je, odcedzić i odstawić do ostudzenia. Rodzynki namoczyć w filiżance z gorącą wodą. 250 ml mleka zagotować z wanilią, wyjąć wanilię. Resztę mleka (50 ml) wymieszać z mąką i połączyć z ugotowanym mlekiem.

Żółtka utrzeć z resztą cukru (50 g). Podczas ucierania stopniowo dolewać mleko. Dodać masło, ubijać 15 minut na parze. Dosypać odcedzone rodzynki, wymieszać.

Jabłka włożyć do miseczek i zalać sosem. Można je jeść na zimno, ale najlepsze są podawane na ciepło.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *