Jabłka w cieście

Składniki

  • 4 duże kwaskowe jabłka
  • 5 jajek
  • 1/2 litra mleka
  • 40 dag mąki
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, sól i wymieszać.

Powoli wlewać mleko i mieszać, aż powstanie gładka, półpłynna masa.

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry centymetrowej grubości.

Białka ubić i dodać do ciasta.

Plastry jabłka zanurzać w cieście i smażyć na oleju.

Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i obtoczyć w cukrze zmieszanym z cynamonem.

Podawać gorące.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *