Gruszki z suszonymi śliwkami

Składniki

  • 8 gruszek
  • sok z cytryny
  • 50 dag świeżej chałki lub ciasta drożdżowego
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 15 dag śliwek suszonych bez pestek
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Chałkę pokruszyć jak najdrobniej i wymieszać z roztopionym wcześniej masłem (łyżka).

Śliwki dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski.

Orzechy posiekać.

Płaskie prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami: chałkę, gruszki, śliwki i orzechy.

Ostatnią war­stwę powinna stanowić chałka.

Pozostałe masło pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do tem­peratury 200°C, zapiekać 30-35 minut.

Podawać na gorąco, z dodatkiem bitej śmietany.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *