Gruszki z miodem

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • 12 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

Gruszki obrać, podzielić na połówki i dokładnie wykroić gniazda nasienne.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim owoce i posypać je cynamonem.

Masło roztopić, zmieszać z miodem, dodać sok z cytryny i dokładnie utrzeć, po czym polać gruszki.

Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.

Gruszki z miodem podajemy na gorąco lub na zimno, np. z lodami.

Taki deser można przyrządzić również z jabłek.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *