Gruszki w kremie waniliowym

Składniki

  • 4 gruszki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • kawałek wanilii

Na krem:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • wanilia

Przygotowanie

Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć okrągłą łyżeczką gniazdka pestkowe, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzącego syropu z wanilią, ugotować, osączyć na sicie.

Przygotować krem: mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z wanilia, dodać mąkę i zagotować mieszając. Ubić żółtka z cukrem, wlać do nich zagotowane mleko, ustawić garnek na niewielkim ogniu na płytce ochronnej i mieszać chwilę, tak aby krem zgęstniał nieco, lecz nie zagotował się. Przestudzić, wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Krem rozłożyć do czterech miseczek, ułożyć na wierzchu gruszki, kładąc w wydrążeniu odrobinę kolorowego dżemu lub osączoną konfiturę, oziębić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *