Składniki
- 4 gruszki
- sok z cytryny
- 1 łyżka cukru
- kawałek wanilii
Na krem:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki cukru
- wanilia
Przygotowanie
Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć okrągłą łyżeczką gniazdka pestkowe, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzącego syropu z wanilią, ugotować, osączyć na sicie.
Przygotować krem: mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z wanilia, dodać mąkę i zagotować mieszając. Ubić żółtka z cukrem, wlać do nich zagotowane mleko, ustawić garnek na niewielkim ogniu na płytce ochronnej i mieszać chwilę, tak aby krem zgęstniał nieco, lecz nie zagotował się. Przestudzić, wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Krem rozłożyć do czterech miseczek, ułożyć na wierzchu gruszki, kładąc w wydrążeniu odrobinę kolorowego dżemu lub osączoną konfiturę, oziębić.