Gruszki w galarecie

Składniki

  • 4 gruszki
  • 2 dag żelatyny
  • 10 dag cukru
  • 0,3 szklanki białego wina
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Gruszki umyć, obrać, podzielić na połówki i usunąć gniazda na­sienne.

Z cukru i wody (3 szklanki) z dodatkiem goździków przy­gotować syrop.

Włożyć gruszki, ugotować i wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową.

Ułożyć w salaterkach.

Żelatynę na­moczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody.

Zagotować.

Pozostały po ugotowaniu gruszek syrop przecedzić i wymieszać z roz­puszczoną żelatyną.

Dodać wino oraz sok z cytryny i przestudzić.

Gęstniejącym płynem zalać gruszki i zastudzić w chłodnym miejscu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *