Składniki
- 4 duże gruszki (lub 8 małych)
- 20 dag czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 10 dag cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki rumu lub brandy
- opakowanie cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, cienko obrać, pozostawiając ogonki.
Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem masła, cukru, cukru waniliowego i soku z cytryny.
W gorącym płynie ustawić pionowo gruszki i gotowac na małym ogniu 5 minut (mają byc lekko twarde).
Wyjąć i ułożyć na 4 talerzykach.
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i ustawić go w drugim, większym rondlu z wrzącą wodą.
Podgrzewać do stopienia czekolady.
Sos zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i alkocholem.
Połową sosu polać gruszki, a do drugiej dosypać kawę rozpuszczalną.
Mieszać, aż się rozpuści.
Gruszki polać resztą sosu i od razu podawać.