Gruszki w czekoladzie

Składniki

  • 4 duże gruszki (lub 8 małych)
  • 20 dag czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, cienko obrać, pozostawiając ogonki.

Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem masła, cukru, cukru waniliowego i soku z cytryny.

W gorącym płynie ustawić pionowo gruszki i gotowac na małym ogniu 5 minut (mają byc lekko twarde).

Wyjąć i ułożyć na 4 talerzykach.

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i ustawić go w drugim, większym rondlu z wrzącą wodą.

Podgrzewać do stopienia czekolady.

Sos zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i alkocholem.

Połową sosu polać gruszki, a do drugiej dosypać kawę rozpuszczalną.

Mieszać, aż się rozpuści.

Gruszki polać resztą sosu i od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *