Składniki
- 4 jędrne gruszki
- 4 łyżki cukru
- 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, migdałowy, bananowy)
- 2 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka wiórków kokosowych lub kawałek czekolady startej na tarce z dużymi otworami
- sok z cytryny
Przygotowanie
Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Gruszki umyć, obrać i włożyć do wrzącego syropu.
Gotować na niewielkim ogniu do chwili, gdy owoce staną się przezroczyste (należy uważać, żeby się nie rozpadły).
Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową (syrop można wykorzystać jako smaczny napój) i ułożyć w salaterkach.
Ostudzić.
Budyń przygotować według przepisu, ostudzić, mieszając od czasu do czasu, aby nie powstał kożuszek, i zalać gruszki.
Posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.
Gruszki można skropić odrobiną rumu lub brandy.