Gruszki po prałacku

Składniki

  • 4 jędrne gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, migdałowy, bananowy)
  • 2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka wiórków kokosowych lub kawałek czekolady startej na tarce z dużymi otworami
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Szklankę wody zagotować z cukrem, cu­krem waniliowym i sokiem z cytryny.

Gruszki umyć, obrać i włożyć do wrzą­cego syropu.

Gotować na niewielkim og­niu do chwili, gdy owoce staną się prze­zroczyste (należy uważać, żeby się nie rozpadły).

Ostrożnie wyjąć łyżką cedza­kową (syrop można wykorzystać jako smaczny napój) i ułożyć w salaterkach.

Ostudzić.

Budyń przygotować według przepisu, ostudzić, mieszając od czasu do czasu, aby nie powstał kożuszek, i zalać gruszki.

Posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.

Gruszki można skropić odrobiną rumu lub brandy.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *