Gofry z sosem truskawkowym

Składniki

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki
  • 2 jaja
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Sos:

  • 2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki galaretki ze świeżych czerwonych porzeczek
  • sok z połowy pomarańczy

Przygotowanie

Przygotować sos. Z umytych truskawek usunąć szypułki (mrożone – trochę rozmrozić). Wrzucić owoce do wysokiego naczynia, wsypać cukier i zmiksować.

Wymieszać mus z lekko podgrzaną galaretką i sokiem z pomarańczy, przykryć i odstawić. Białka starannie oddzielić od żółtek, po czym ubić z nich sztywną pianę.

Do miski przesiać mąkę i mieszając, powoli wlewać mleko. Potem dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszać w nie pianę. Kolejno rozsmarowywać porcje ciasta w gofrownicy i piec jasnozłote gofry.

Podawać gorące, polane sosem truskawkowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *