Składniki
Ciasto:
- półtorej szklanki mąki
- 2 jaja
- szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła roślinnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Sos:
- 2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki galaretki ze świeżych czerwonych porzeczek
- sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie
Przygotować sos. Z umytych truskawek usunąć szypułki (mrożone – trochę rozmrozić). Wrzucić owoce do wysokiego naczynia, wsypać cukier i zmiksować.
Wymieszać mus z lekko podgrzaną galaretką i sokiem z pomarańczy, przykryć i odstawić. Białka starannie oddzielić od żółtek, po czym ubić z nich sztywną pianę.
Do miski przesiać mąkę i mieszając, powoli wlewać mleko. Potem dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszać w nie pianę. Kolejno rozsmarowywać porcje ciasta w gofrownicy i piec jasnozłote gofry.
Podawać gorące, polane sosem truskawkowym.