Galaretka truskawkowa

Składniki

  • 40 dag truskawek
  • 1 szklanka wody
  • 2 dag żelatyny
  • 10-15 dag cukru

Przygotowanie

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, rozdrobnić i wycisnąć z nich sok.

Dodać cukier i wymieszać aż do rozpuszczenia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić we wrzątku.

Dodać do soku i wymieszać.

Tak przygotowaną galaretkę wlać do przygotowanej formy i odstawić do zastudzenia.

Przed podaniem naczynie z galaretką owinąć w ściereczkę zmoczoną w gorącej wodzie i odwracając do góry dnem wyłożyć zawartość na szklany talerz.

Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *