Galaretka śliwkowa

Składniki

  • 50 dag śliwek
  • 1 kiść winogron
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier

Przygotowanie

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, winogrona umyć, oddzielić od gałązki.

Zagotować 3/4 l wody, wrzucić śliwki i winogrona, zagotować, zmniejszyc ogień, gotować aż owowce zaczną się rozpadać.

Gesty kompot przetrzeć przez sito, doprawić do smaku cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę.

Nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by galaretka stężała.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Ozdobić zastygłą galaretkę i udekorować owocami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *