Składniki
- opakowanie galaretki o wyraźnym, ciemnym zabarwieniu (wiśniowej lub z czarnej porzeczki)
- 2 pełne łyżeczki mielonej żelatyny
- 0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
- łyżka cukru pudru
- cukier waniliowy
- konfitury lub drylowane wiśnie
- 3 łyżki gorącego mleka
- świeże listki melisy
Przygotowanie
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wylewamy na talerz, odstawiamy do wychłodzenia. Żelatynę moczymy w niewielkiej Ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku i odstawiamy. Zsiadłe mleko lub kefir roztrzepujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, rozpuszczoną żelatyną i miksujemy, aż składniki się lekko spienią. Na spód każdego pucharka kładziemy łyżeczkę konfitur, zalewamy połową dobrze spienionej, mlecznej galaretki, rozkładamy posiekaną galaretkę, zalewamy pozostałą galaretką mleczną, odstawiamy pucharki do wychłodzenia. Przed podaniem dekorujemy łyżeczką konfitur I przybieramy świeżymi listkami melisy.