Galaretka kawowa

Składniki

  • 2 szklanki mocnego naparu kawy
  • 1 szklanka śmietanki
  • kieliszek koniaku lub whisky
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • czekoladowe ziarenka

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody.

W gorącym naparze kawy rozpuścić cukier oraz namoczoną żelatynę.

Kawę ostudzić, dolać śmietankę ubitą z łyżką cukru oraz alkohol.

Wlać do salaterki i odstawić do lodówki do całkowitego zastudzenia.

Galaretkę pokroić w kostkę, włożyć do pucharków.

Podawać przybraną bitą śmietaną i czekoladowymi ziarenkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *