Galaretka cytrynowa

Składniki

  • 1 1/2 dag żelatyny
  • 3 g kwasku cytrynowego
  • 1 cytryna
  • skórka cytrynowa
  • 1/2 litra wody
  • 12 dag cukru

Przygotowanie

Żelatynę opłukać i namoczyć na godzinę.

Zagotować wodę z cukrem, dodać kwasu do smaku i skórkę cytrynową.

Namoczoną żelatynę włożyć do gorącego syropu, mieszając rozpuścić ją i galaretkę ostudzić.

Cytrynę umyć, pokrajać ostrym, nierdzewnym nożem na cienkie krążki.

Na dno każdej kompotierki wlać kilka łyżek galaretki, na tym ułożyć krążki cytryny i ostudzić na lodzie.

Gdy krążki cytryny utrwalą się, wyporcjować resztę tężejącej galaretki i ostudzić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *