Domowe pączki

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 torebki suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • masło roślinne do smażenia
  • kolorowe perełki cukrowe lub cukier puder

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami. Jajko roztrzepać z mlekiem i cukrem. Dodać do mąki. Całość wyrabiać na gładkie, jednolite ciasto tak długo, aż przestanie się kleić. Przykryć, odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować. Z jednej części wykroić romby (o długości około 5 cm). Z pozostałego ciasta wykroić krążki (o średnicy 5 cm). Odłożyć na kolejne 10 minut.

Dużą porcję masła roślinnego mocno rozgrzać w garnku, porcjami smażyć na nim pączki na złoty kolor.

Pączki przełożyć na papierowy ręcznik, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać kolorowymi perełkami cukrowymi lub cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *