Składniki
- 250 g mąki
- 1/2 torebki suszonych drożdży
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- masło roślinne do smażenia
- kolorowe perełki cukrowe lub cukier puder
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami. Jajko roztrzepać z mlekiem i cukrem. Dodać do mąki. Całość wyrabiać na gładkie, jednolite ciasto tak długo, aż przestanie się kleić. Przykryć, odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować. Z jednej części wykroić romby (o długości około 5 cm). Z pozostałego ciasta wykroić krążki (o średnicy 5 cm). Odłożyć na kolejne 10 minut.
Dużą porcję masła roślinnego mocno rozgrzać w garnku, porcjami smażyć na nim pączki na złoty kolor.
Pączki przełożyć na papierowy ręcznik, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać kolorowymi perełkami cukrowymi lub cukrem pudrem.