Deser z płatków owsianych

Składniki

  • 40 g masła
  • 125 g ziarnistych płatków owsianych
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 25 g cukru trzcinowego
  • słoik agrestu (po osączeniu 370 g)
  • 250 g twarogu
  • w razie potrzeby trochę cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie

Na patelni stopić masło. Mieszając, zrumienić w nim płatki owsiane i orzechy laskowe. Wymieszać z cukrem trzcinowym i ostudzić masę.

0sączyć na sicie agrest, zachowując przy tym sok. Twaróg utrzeć z taką ilością agrestu, by miał przyjemną kremową konsystencję. Można też nieco dosłodzić go cukrem. Ubić śmietankę na sztywny krem.

Każdy ze składników deseru – masę z płatków owsianych i orzechów, agrest, masę twarogową i śmietanę – podzielić na 3 porcje. Składniki układać warstwami w wysokiej szklanej salaterce. Zacząć od masy z płatków owsianych i orzechów laskowych, skropić odrobiną soku agrestowego, a później układać kolejno agrest, twarożek i śmietanę.

Układać warstwy na przemian, aż do wyczerpania składników.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *