Składniki
- 40 g masła
- 125 g ziarnistych płatków owsianych
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 25 g cukru trzcinowego
- słoik agrestu (po osączeniu 370 g)
- 250 g twarogu
- w razie potrzeby trochę cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Na patelni stopić masło. Mieszając, zrumienić w nim płatki owsiane i orzechy laskowe. Wymieszać z cukrem trzcinowym i ostudzić masę.
0sączyć na sicie agrest, zachowując przy tym sok. Twaróg utrzeć z taką ilością agrestu, by miał przyjemną kremową konsystencję. Można też nieco dosłodzić go cukrem. Ubić śmietankę na sztywny krem.
Każdy ze składników deseru – masę z płatków owsianych i orzechów, agrest, masę twarogową i śmietanę – podzielić na 3 porcje. Składniki układać warstwami w wysokiej szklanej salaterce. Zacząć od masy z płatków owsianych i orzechów laskowych, skropić odrobiną soku agrestowego, a później układać kolejno agrest, twarożek i śmietanę.
Układać warstwy na przemian, aż do wyczerpania składników.