Składniki
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 180 g startej białej czekolady
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki plasterków truskawek
- 3 obrane kiwi pokrojone w plasterki
Truskawki:
- 25 świeżych dużych truskawek
- 120 g startej białej czekolady
- 1 łyżka stopionego masła
Przygotowanie
W rondlu podgrzać 1/4 szklanki kremówki, sok z cytryny i skórką cytrynową. Zmniejszyć płomień i dodać czekoladę. Wymieszać na gładką masę. Wlać do małej miski i lekko ochłodzić w lodówce. Nie dopuścić co stwardnienia czekolady.
Pozostałą śmietanę ubić z cukrem. Wmieszać czekoladę. Plasterki owoców umieścić w kieliszkach do deserów. Nałożyć ubitą śmietanę. Chłodzić w lodówce przez 4 godziny.
Truskawki: Truskawki opłukać i osuszyć. W garnku z podwójnym dnem stopić czekoladę, wmieszać masło.
Truskawki zanurzać w czekoladzie. Układać do zastygnięcia na arkuszu woskowanego papieru i odstawić, aż czekolada stwardnieje. Nie wkładać do lodówki.
Każdą szklankę z owocami i śmietaną udekorować truskawką pokrytą czekoladą. Pozostałe truskawki podawać w osobnym naczyniu.
Jadłem kiedyś ten deser, jak się go dobrze przygotuje, jest wyśmienity:)