Deser z kiwi i truskawek w białej czekoladzie

Składniki

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 180 g startej białej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki plasterków truskawek
  • 3 obrane kiwi pokrojone w plasterki

Truskawki:

  • 25 świeżych dużych truskawek
  • 120 g startej białej czekolady
  • 1 łyżka stopionego masła

Przygotowanie

W rondlu podgrzać 1/4 szklanki kremówki, sok z cytryny i skórką cytrynową. Zmniejszyć płomień i dodać czekoladę. Wymieszać na gładką masę. Wlać do małej miski i lekko ochłodzić w lodówce. Nie dopuścić co stwardnienia czekolady.

Pozostałą śmietanę ubić z cukrem. Wmieszać czekoladę. Plasterki owoców umieścić w kieliszkach do deserów. Nałożyć ubitą śmietanę. Chłodzić w lodówce przez 4 godziny.

Truskawki: Truskawki opłukać i osuszyć. W garnku z podwójnym dnem stopić czekoladę, wmieszać masło.

Truskawki zanurzać w czekoladzie. Układać do zastygnięcia na arkuszu woskowanego papieru i odstawić, aż czekolada stwardnieje. Nie wkładać do lodówki.

Każdą szklankę z owocami i śmietaną udekorować truskawką pokrytą czekoladą. Pozostałe truskawki podawać w osobnym naczyniu.

1 Comment

  1. Smakosz

    Jadłem kiedyś ten deser, jak się go dobrze przygotuje, jest wyśmienity:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *