Deser z kiwi

Składniki

  • 4 owoce kiwi
  • 500 g pełnotłustego jogurtu
  • 125 g słodkiej śmietanki
  • 100 g rodzynek
  • 8 łyżek soku z pomarańczy
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • paseczki skórki z pomarańczy i cytryny

Przygotowanie

Na teflonowej patelni stopić masło na średnim ogniu.

Dodać do niego 2 łyżki cukru i 8 łyżek płatków owsianych i ciągle mieszając, podgrzewać tak długo, aż całość nabierze złotożółtego koloru.

Potem domieszać rodzynki do masy i odstawić do wystudzenia.

Obrane ze skórki owoce kiwi pokroić w cienkie plasterki i marynować około 1/2 godziny w soku z pomarańczy i cytryny.

W tym czasie wymieszać na gładko jogurt z cukrem waniliowym, ubić śmietankę i dodać do jogurtu.

Podając, ułożyć plasterki kiwi razem z sokiem, obok umieścić śmietanę jogurtową.

Całość posypać uprażonymi płatkami owsianymi i rodzynkami.

Jako dekoracja ładnie wyglądają cieniutkie spiralki ze skórki pomarańczy i cytryny.

Deser należy podawać bezpośrednio po przyrządzeniu (kiwi, jeśli dłużej postoją, stają się gorzkie).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *