Składniki
- 4 owoce kiwi
- 500 g pełnotłustego jogurtu
- 125 g słodkiej śmietanki
- 100 g rodzynek
- 8 łyżek soku z pomarańczy
- 8 łyżek płatków owsianych
- 6 łyżek soku z cytryny
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- paseczki skórki z pomarańczy i cytryny
Przygotowanie
Na teflonowej patelni stopić masło na średnim ogniu.
Dodać do niego 2 łyżki cukru i 8 łyżek płatków owsianych i ciągle mieszając, podgrzewać tak długo, aż całość nabierze złotożółtego koloru.
Potem domieszać rodzynki do masy i odstawić do wystudzenia.
Obrane ze skórki owoce kiwi pokroić w cienkie plasterki i marynować około 1/2 godziny w soku z pomarańczy i cytryny.
W tym czasie wymieszać na gładko jogurt z cukrem waniliowym, ubić śmietankę i dodać do jogurtu.
Podając, ułożyć plasterki kiwi razem z sokiem, obok umieścić śmietanę jogurtową.
Całość posypać uprażonymi płatkami owsianymi i rodzynkami.
Jako dekoracja ładnie wyglądają cieniutkie spiralki ze skórki pomarańczy i cytryny.
Deser należy podawać bezpośrednio po przyrządzeniu (kiwi, jeśli dłużej postoją, stają się gorzkie).