Deser waniliowy

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 12,5 dag śmietany
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 12,5 dag kwaśnej śmietany
  • 4 listki białej żelatyny
  • ok. 30 dag biszkoptów
  • owoce sezonowe

Przygotowanie

Śmietanę i mleko zagotować aż do wrzenia, zdjąć garnek z ognia. Dodać budyń w proszku i mieszać przez minutę, aby nie powstały grudki. Domieszać kwaśną śmietanę.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć i dodać do jeszcze gorącego budyniu. Trochę ostudzić.

Spód i brzeg formy na tartę (średnica 18 cm) wyłożyć biszkoptami i wlać budyń. Wstawić deser na 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), żeby stężał.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *