Deser serowy z wiśniami

Składniki

  • 1 słoik wiśni w syropie
  • 25 dag chudego twarogu
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 10 czubatych łyżek kaszy manny
  • 3 jajka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 torebki budyniu czekoladowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • starta skórka z cytryny
  • sól

Przygotowanie

Oddzialić białka od żółtek.

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, skórką z cytryny i solą na puszystą masę, ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści.

Dodać twaróg, śmietanę i kaszę manną.

Następnie dodać pianę z białek.

Wiśnie osączyć.

Połowę masy przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia (1,5 l), rozłożyć na niej 2/3 wiśni.

Przykryć resztą masy, ułożyć pozostałe owoce.

Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp. 175°C.

Proszek budyniowy wymieszać z 3 łyżkami mleka, następnie połączyć z resztą wrzącego mleka, dosłodzić 2 łyżkami cukru, zagotować.

Sos czekoladowy podawać do posypanego cukrem pudrem deseru.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *