Składniki
- 1 słoik wiśni w syropie
- 25 dag chudego twarogu
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 10 czubatych łyżek kaszy manny
- 3 jajka
- 5 czubatych łyżek cukru
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 torebki budyniu czekoladowego bez cukru
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- starta skórka z cytryny
- sól
Przygotowanie
Oddzialić białka od żółtek.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, skórką z cytryny i solą na puszystą masę, ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści.
Dodać twaróg, śmietanę i kaszę manną.
Następnie dodać pianę z białek.
Wiśnie osączyć.
Połowę masy przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia (1,5 l), rozłożyć na niej 2/3 wiśni.
Przykryć resztą masy, ułożyć pozostałe owoce.
Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp. 175°C.
Proszek budyniowy wymieszać z 3 łyżkami mleka, następnie połączyć z resztą wrzącego mleka, dosłodzić 2 łyżkami cukru, zagotować.
Sos czekoladowy podawać do posypanego cukrem pudrem deseru.