Składniki
- 1 duża puszka moreli w syropie (500 g)
- 3 jajka
- 200 g śmietanki słodkiej 30%
- 100 g mielonych migdałów
- 90 g cukru pudru
- garść płatków migdałowych
- masło do posmarowania formy
- zapach waniliowy (dodatkowo)
Przygotowanie
Morele starannie osączyć z syropu.
Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą można podać potem na stół) posmarować masłem.
Ułożyć w niej ciasno morele ? stroną przeciętą do góry.
Jajka ubić widelcem w misce.
Cały czas ubijając dodać śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy.
Masa powinna stać się gładka.
Zalać nią morele ułożone w formie.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180°C) na około 30 minut.
Wyjąć, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.
Na suchej patelni przyrumienić lekko płatki migdałowe i osypać nimi wierzch wyjętego deseru.