Deser morelowy

Składniki

  • 1 duża puszka moreli w syropie (500 g)
  • 3 jajka
  • 200 g śmietanki słodkiej 30%
  • 100 g mielonych migdałów
  • 90 g cukru pudru
  • garść płatków migdałowych
  • masło do posmarowania formy
  • zapach waniliowy (dodatkowo)

Przygotowanie

Morele starannie osączyć z syropu.

Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą można podać potem na stół) posmarować masłem.

Ułożyć w niej ciasno morele ? stroną przeciętą do góry.

Jajka ubić widelcem w misce.

Cały czas ubijając dodać śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy.

Masa powinna stać się gładka.

Zalać nią morele ułożone w formie.

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180°C) na około 30 minut.

Wyjąć, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.

Na suchej patelni przyrumienić lekko płatki migdałowe i osypać nimi wierzch wyjętego deseru.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *