Deser malinowo-jagodowy

Składniki

  • 400 g malin
  • 400 g czarnych jagód
  • 750 ml mleka
  • 9 żółtek
  • 350 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 1 l śmietany
  • 200 g podłużnych biszkoptów

Przygotowanie

Żółtka ubić z 150 g cukru i cukrem waniliowym.

Mieszając, wlewać wrzące mleko.

Podgrzać.

Masę przecedzić, podzielić na 3 części.

Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach wody, ostudzić, podzielić na 3 porcje.

125 g cukru zagotować ze 125 ml wody.

Syrop ostudzić i podzielić na 2 części.

Jedną część wymieszać ze zmiksowanymi jagodami, drugą – z malinami.

Każdy z owocowych musów wymieszać z jedną częścią jajecznej masy i dodać po porcji żelatyny.

Ostatnią porcję połączyć z pozostałym jajecznym kremem.

Śmietanę ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.

Odłożyć 3 łyżki.

Resztę podzielić na 3 części i dodać do każdego kremu.

Wstawić do lodówki.

Wokół brzegu wyłożonej folią tortownicy nałożyć warstwę bitej śmietany i powkładać w nią biszkopty, przycięte to 2/3 wysokości.

Spód posypać resztą pokruszonych biszkoptów.

Zastygające kremy lekko wymieszać i przełożyć do tortownicy.

Wstawić na 6 godzin do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *