Składniki
- 400 g malin
- 400 g czarnych jagód
- 750 ml mleka
- 9 żółtek
- 350 g cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 10 łyżeczek żelatyny
- 1 l śmietany
- 200 g podłużnych biszkoptów
Przygotowanie
Żółtka ubić z 150 g cukru i cukrem waniliowym.
Mieszając, wlewać wrzące mleko.
Podgrzać.
Masę przecedzić, podzielić na 3 części.
Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach wody, ostudzić, podzielić na 3 porcje.
125 g cukru zagotować ze 125 ml wody.
Syrop ostudzić i podzielić na 2 części.
Jedną część wymieszać ze zmiksowanymi jagodami, drugą – z malinami.
Każdy z owocowych musów wymieszać z jedną częścią jajecznej masy i dodać po porcji żelatyny.
Ostatnią porcję połączyć z pozostałym jajecznym kremem.
Śmietanę ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Odłożyć 3 łyżki.
Resztę podzielić na 3 części i dodać do każdego kremu.
Wstawić do lodówki.
Wokół brzegu wyłożonej folią tortownicy nałożyć warstwę bitej śmietany i powkładać w nią biszkopty, przycięte to 2/3 wysokości.
Spód posypać resztą pokruszonych biszkoptów.
Zastygające kremy lekko wymieszać i przełożyć do tortownicy.
Wstawić na 6 godzin do lodówki.