Deser czekoladowy z orzechami

Składniki

  • 35 dag naturalnej czekolady
  • 15 dag orzechów, grubo pokrojonych
  • 25 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 25 dag brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temp. 170°C.

Prostokątną blaszkę (18 x 28 cm) wyścielić pergaminem.

Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem, mieszając.

Zostawić, aby lekko przestygła.

Utrzeć jajka na puszysta masę, dodając cukier, cały czas ucierając, aż powstanie gęsta i gładka masa.

Dodać rozpuszczoną czekoladę delikatnie mieszając.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy wraz z orzechami.

Łyżką nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnie i piec ok. 40 minut.

Wierzch ciasta powinien wyglądać jak połamany, a środek przy dotyku powinien być miękki.

Nie należy za bardzo przypiekać, aby ciasto nie straciło swej kleistej struktury.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *