Składniki
- 6 bananów
- 3 mandarynki
- 6 łyżek likieru czekoladowego lub bananowego
- 1 1/2 szklanki bitej śmietany
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- garść rodzynków
- wiśnie z alkoholu lub pomarańcza lub jakiś inny owoc do dekoracji
Przygotowanie
Rodzynki zalać szklaną wrzącej wody i odstawić na 5 minut, po tym czasie wodę odlać a rodzynki dokładnie odsączyć.
Banany obrać i pokroić ukośnie na grube plastry.
Mandarynki również obrać i pokroić na cienkie plastry.
Banany, mandarynki i rodzynki ułożyć w pucharkach lub na talerzykach i polać likierem (w wersji bezalkoholowej: np syropem malinowym).
Na owoce nałożyć słuszne porcje bitej śmietany, ją zaś posypać startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.
Na samej górze deseru położyć wisienkę lub kawałek pomarańczy albo cytryny.