Deser bananowy z likierem

Składniki

  • 6 bananów
  • 3 mandarynki
  • 6 łyżek likieru czekoladowego lub bananowego
  • 1 1/2 szklanki bitej śmietany
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść rodzynków
  • wiśnie z alkoholu lub pomarańcza lub jakiś inny owoc do dekoracji

Przygotowanie

Rodzynki zalać szklaną wrzącej wody i odstawić na 5 minut, po tym czasie wodę odlać a rodzynki dokładnie odsączyć.

Banany obrać i pokroić ukośnie na grube plastry.

Mandarynki również obrać i pokroić na cienkie plastry.

Banany, mandarynki i rodzynki ułożyć w pucharkach lub na talerzykach i polać likierem (w wersji bezalkoholowej: np syropem malinowym).

Na owoce nałożyć słuszne porcje bitej śmietany, ją zaś posypać startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.

Na samej górze deseru położyć wisienkę lub kawałek pomarańczy albo cytryny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *