Częstochowskie orzeszki

Składniki

  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orze­chów (laskowe, włoskie, arachidowe lub wiórki kokosowe)
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 białka
  • 3 łyżki rumu lub brandy (albo wody z dodatkiem aromatu rumowego lub arakowego)
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Pół szklanki drobno posiekanych orze­chów lekko przyrumienić na suchej patelni.

Białka ubić z cukrem pud­rem i jedną łyżką kakao i rumem.

Wymie­szać z rozdrobnionymi orzechami i formo­wać niewielkie kulki.

Obtaczać je w kakao.

Wstawić do lodówki przynajmniej na go­dzinę przed podaniem.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *