Ciastka z kaszą manną

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 opakowania herbatników
  • 3 opakowania delicji
  • 4 łyżki wiórków kokosowych lub garść rodzynek

Przygotowanie

Mleko, cukry i masło gotujemy na małym ogniu, dodajemy kaszę, mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy wiórki lub rodzynki i jeszcze chwilę mieszamy.

Spód blachy wykładamy herbatnikami, wylewamy gorącą masę. Na wierzch wykładamy delicje i lekko je przyciskamy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Do masy możemy dodać 2 łyżki kakao. Zamiast delicji możemy ułożyć warstwę herbatników i polać gotową polewą lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *