Składniki
- 4 jajka
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 g mąki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 300 g serka mascarpone
- 1 pojemnik jogurtu cytrynowego
- 1 kg owoców (np. pomarańczy, wiśni, winiogron, plasterków kiwi, plasterków karamboli lub cząstek melona)
- trochę cukru pudru do posypania
Przygotowanie
Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C, piekarnik gazowy ustawić na stopień 3).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Żółtka ucierać 10 minut z 3 łyżkami gorącej wody, pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną, wsypać do żółtek, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek, ostrożnie przemieszać.
Ciasto rozsmarować na blasze, piec około 15 minut. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia.
Serek mascarpone wymieszać na gładko z jogurtem cytrynowym. Przygotowanym kremem równomiernie posmarować ciasto. Pokroić na 16 małych prostokątów, obłożyć owocami (w różnych kolorach). Przed podaniem ciastka oprószyć cukrem pudrem.