Ciastka owocowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 pojemnik jogurtu cytrynowego
  • 1 kg owoców (np. pomarańczy, wiśni, winiogron, plasterków kiwi, plasterków karamboli lub cząstek melona)
  • trochę cukru pudru do posypania

Przygotowanie

Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C, piekarnik gazowy ustawić na stopień 3).

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Żółtka ucierać 10 minut z 3 łyżkami gorącej wody, pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.

Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną, wsypać do żółtek, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek, ostrożnie przemieszać.

Ciasto rozsmarować na blasze, piec około 15 minut. Wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia.

Serek mascarpone wymieszać na gładko z jogurtem cytrynowym. Przygotowanym kremem równomiernie posmarować ciasto. Pokroić na 16 małych prostokątów, obłożyć owocami (w różnych kolorach). Przed podaniem ciastka oprószyć cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *