Składniki
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 5 szklanek płatków kukurydzianych
- drobno połamana czekolada
- drobno posiekane orzechy
- łuskany słonecznik
Przygotowanie
Margarynę roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik i połamaną czekoladę. Ponownie mieszamy.
Z masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Ciastka uda się łatwiej formować, jeśli za każdym razem dłonie będziemy zanurzać w zimnej wodzie (nie należy się przejmować, że płatki odstają, bo tak właśnie ma być). Ciastka układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Do masy można dodać drobno pokrojone suszone morele i dowolny aromat do ciast. Jeśli masa będzie za rzadka, można wsypać więcej płatków.
Gotowe ciastka można polać polewą czekoladową i zanim zastygnie, posypać kolorową posypką do ciast lub wiórkami kokosowymi.