Ciastka kukurydziane

Składniki

  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 5 szklanek płatków kukurydzianych
  • drobno połamana czekolada
  • drobno posiekane orzechy
  • łuskany słonecznik

Przygotowanie

Margarynę roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik i połamaną czekoladę. Ponownie mieszamy.

Z masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Ciastka uda się łatwiej formować, jeśli za każdym razem dłonie będziemy zanurzać w zimnej wodzie (nie należy się przejmować, że płatki odstają, bo tak właśnie ma być). Ciastka układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Do masy można dodać drobno pokrojone suszone morele i dowolny aromat do ciast. Jeśli masa będzie za rzadka, można wsypać więcej płatków.

Gotowe ciastka można polać polewą czekoladową i zanim zastygnie, posypać kolorową posypką do ciast lub wiórkami kokosowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *