Ciasteczka z powidłami

Składniki

Ciasto:

  • 60 dag mąki tortowej
  • 40 dag zimnej margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 słoik dowolnych gęstych powideł

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito. Do mąki dodajemy startą na tarce o dużych oczkach
margarynę. Siekamy nożem, aż powstanie kruszonka.

Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i foremkami wykrawamy ciasteczka. Na środek każdego nakładamy powidła. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasteczka się zrumienią.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *